~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
....... * με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα * εποχής μνημονίου, μεσοπροθέσμων και άλλων δινών επί τρόικας και δικομματικής συγκυβέρνησης...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

!!
..........ο δρόμος για την ελευθερία....

Ροή ειδήσεων

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ: Για κάθε 1 γέννηση έχουμε 3 θανάτους στον Νομό Τρικάλων

ΤΡΙΚΑΛΑ 

Εφημερίδα "Νέα Σελίδα" Τρίκαλα
ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ: Για κάθε 1 γέννηση έχουμε 3 θανάτους στον Νομό ΤρικάλωνΣτοιχεία και πληροφορίες για το 2016 μας δίνουν τα στατιστικά στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων που αφορούν τους Δήμους του Νομού κάνοντας μία συγκεντρωτική αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίζονται στον κύκλο της ζωής. Γεγονότα που συνέβησαν σε ένα μόλις χρόνο και καταγράφονται στα βιβλία των Ληξιαρχείων του Νομού. Η κίνηση του πληθυσμού, οι μεταβολές, οι νοοτροπίες, η εξέλιξη, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα γεγονότα όλα καταγεγραμμένα… σε σελίδες χοντρών βιβλίων και βάσεις δεδομένων.
Της Βιβής Μαργαρίτη*
1.523 θάνατοι, 583 γεννήσεις, 484 γάμοι, 95 διαζύγια και 9 σύμφωνα συμβίωσης… Αυτοί είναι οι αριθμοί που παρουσιάζουν την ληξιαρχική εικόνα του Νομού το 2016 (βάσει των στατιστικών στοιχείων των ληξιαρχικών πράξεων του υπουργείου Εσωτερικών). Μάλιστα, παρατηρώντας τα στοιχεία των τριών τελευταίων ετών διαπιστώνουμε ότι υπήρξε καθοδική τάση σε όλες τις κατηγορίες. Είχαμε λιγότερους θανάτους, λιγότερες γεννήσεις, λιγότερους γάμους, λιγότερα διαζύγια και λιγότερα σύμφωνα συμβίωσης.
Γάμοι
Γάμοι σε μεγάλες ηλικίες, γάμοι με μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων, γάμοι με ομοεθνείς ή αλλοδαπούς, αλλά και διαζύγια καταγράφονται τη χρονιά που πέρασε στα βιβλία που μαρτυρούν μέσα από τις σελίδες τους ανθρώπινες ιστορίες που πολλές φορές προκαλούν το ενδιαφέρον.
Για άλλη μία χρονιά μέσα από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι οι Τρικαλινοί δεν διστάζουν να παντρευτούν, αλλά και να λύσουν τη σύζευξη και να διαβούν το κατώφλι του δικηγόρου για τα απαραίτητα διαδικαστικά του διαζυγίου.

Έτσι το 2016 έγιναν 484 γάμοι ενώ 95 ζευγάρια πήραν διαζύγιο.

«Σύννεφα» στο σύμφωνο συμβίωσης

Στα… χαρτιά παραμένει το σύμφωνο συμβίωσης στο Νομό Τρικάλων αρκετά χρόνια μετά τη θέσπισή του, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αναζητούν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην προοπτική ενός πολυέξοδου και κοσμικού θρησκευτικού μυστηρίου. Μπορεί τα ήθη και τα έθιμα να έχουν αλλάξει, οι νέοι να έχουν γίνει αποδέκτες ξενόφερτων συνηθειών, όμως σίγουρα σε ένα έθιμο – θεσμό παραμένουν πιστοί κι αυτό δεν είναι άλλο από το γάμο. Τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία στην Ελλάδα έχει «εκσυγχρονιστεί» και προσφέρει επιλογές όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης, όμως οι Τρικαλινοί και γενικότερα οι Θεσσαλοί δείχνουν να επιμένουν και να παραμένουν παραδοσιακοί σε αυτό το θέμα.


Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μία σχετική άνοδος, εντούτοις, παρ’ όλα αυτά, σε απόλυτους αριθμούς η επιλογή του συμφώνου παραμένει ακόμη στο περιθώριο, αφού οι κοινωνικές προκαταλήψεις και οι «τρύπες» του θεσμού δεν βοηθούν τους νέους που θέλουν να παρακάμψουν τον γάμο. Έτσι, τόσο στα Τρίκαλα, όσο και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραφεί ελάχιστα σύμφωνα.
Η αρχή με τα σύμφωνα συμβίωσης στα Τρίκαλα έγινε μόλις το 2013, και παρά το γεγονός ότι ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από το 2008 (είχε προηγηθεί μια περίοδος που η ΕΕ, με οδηγία της, ζητούσε από τα κράτη-μέλη τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για όλους) και μάλιστα από τον τότε Τρικαλινό υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη ο οποίος κατέθεσε στη βουλή σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης, εξακολουθεί να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.
Στα Τρίκαλα, (βάσει των στατιστικών στοιχείων των ληξιαρχικών πράξεων του υπουργείου Εσωτερικών), από το 2013 μέχρι και σήμερα έχουν υπογραφεί συνολικά 22 σύμφωνα συμβίωσης και πιο συγκεκριμένα:

2013: 1 στη Δ.Ε. Φαρκαδόνας
2014: 0
2015: 13, εκ των οποίων 10 στο Δήμο Τρικκαίων Δήμος Τρικκαίων και 3 στο Δήμο Καλαμπάκας
2016: 7 στο Δήμο Τρικκαίων, 1 στο Δήμο Καλαμπάκας και 1 στη Δ.Ε. Κόζιακα

________________
* Δημοσίευμα στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου